Meseház

 

 

                                       

 

 

A Meseház boszorkánykonyhájában készülnek bizonyos varázslatos dolgok….

….melyeket az emberiség ezelőtt 60-80 évvel még általánosan használt, sőt, a vegyiparnak a  II. világháború utáni hirtelen robbanásszerű fejlődéséig, a népek sok ezer éven át a természet adta, otthon készített orvosságokat, tisztítószereket használták. Vagyis nem boszorkányság, csak mára már elfelejtett, némiképpen idejétmúlt, lenézett dolgokról van szó, melyek viszont ugyanolyan jók és hatékonyak, mint mondjuk a középkorban, vagy akár az egyiptomiak korában voltak, a maguk nemében.

Pár hasznos receptet, elfelejtésre ítélt praktikát mutatok be, szokásokat és azok valamikori értelmét, okát a múltból.

Elsőként a hamulúg jöjjön sorra, ami a szappanfőzésnek, a mosásnak, és a kertészkedésnek volt az alapeleme.

A sokoldalú fahamu

A fahamut az emberiség évezredeken át nagy becsben tartotta. Sokoldalú felhasználhatósága a háztartások nélkülözhetetlen részévé tette, hiszen a hamulúgot mosószerként, szappanként, fafestékként, magát a hamut trágyaként tudták használni. A 20. század vegyipara azonban teljesen kiszorította a fahamut, helyette szintetikus termékeket kínálva, melyek a fahamuval ellentétben nehezen bomló mérgező vegyületekkel terhelik a környezetünket.

A fa elégetésekor keletkező hamu számos értékes ásványi sót tartalmaz. Erősen lúgos kémhatású, pH értéke 10-13 közé esik. A termőföldre kiszórva azonban lúgossága nagyon gyorsan kiegyenlítődik, és kiváló trágyaként működik.  A hamulúg pH-ja a kálium tartalmától függ, így a különböző fafajtákból másmilyen erősségű lúg keletkezik. Tojással tudjuk megállapítani, hogy milyen lett a lúgunk.  1 rész fahamuhoz 4 rész vizet adunk, felforraljuk, majd lefedve lassan ülepítjük, kihűtjük. Sűrű vásznon átszűrjük, ha beleengedünk óvatosan egy nyers tojást, ha úszik és a fele emelkedik ki a vízből, akkor 15%-os a lúgunk, ha a negyede, akkor 8%-os, ha lebeg, akkor 4 %-os.

A faházak, kerítések elszürkülésének meggátlása szintén hamulúggal történt. A fát évente forró lúggal lemosták, lekefélték, így megmaradt kellemes, antik színárnyalatuk.

A hamulúg maró hatású anyag, felcímkézve, elzárva kell tartani.